top of page
חיפוש

איך מערכת הפנסיה בישראל התפתחה לאורך השנים?

מבוא


פנסיה היא אחד הדברים הכי חשובים שאנחנו פחות חושבים עליהם ביומיום. כולנו עובדים כדי להתפרנס, אבל מה קורה כשמפסיקים לעבוד? איך נוכל להמשיך לחיות בכבוד גם בגיל מבוגר? בישראל, כמו במדינות רבות אחרות, יש מערכת פנסיונית שנועדה לדאוג לנו כשנגיע לגיל הפרישה. אבל איך כל זה התחיל ואיך המערכת השתנתה עם הזמן? בואו נציץ אחורה ונראה איך הגענו למערכת הפנסיה שיש לנו היום.


ההתחלה – הימים שלפני ואחרי קום המדינה


לפני קום המדינה, לא הייתה מערכת מסודרת לפנסיה. אנשים הסתמכו על תמיכה מהמשפחה, חסכונות אישיים, או קופות קטנות של מקומות עבודה מסוימים. כשהוקמה מדינת ישראל בשנת 1948, היה ברור שצריך פתרון רשמי יותר כדי לעזור לאנשים אחרי הפרישה.


אז התחילו להתפתח שני סוגי פנסיה:

1. פנסיה תקציבית – המדינה והגופים הציבוריים התחייבו לשלם לעובדיהם קצבה חודשית אחרי הפרישה, בלי שהעובדים יצטרכו להפריש כסף מהמשכורת. זה היה נפוץ בקרב עובדי מדינה, צה”ל, מורים ועוד.

2. פנסיה צוברת – לעובדים במגזר הפרטי ובעיקר דרך ההסתדרות הוקמו קרנות פנסיה שהעובד והמעסיק היו מפרישים אליהן כסף כל חודש. בסוף הקריירה, העובד קיבל קצבה בהתאם לכסף שנצבר.


בעיות ותחילת השינויים


למרות שהתוכנית נראתה טוב על הנייר, עם השנים התחילו להצטבר בעיות. הקרנות של ההסתדרות נוהלו בצורה לא מספיק מחושבת, והתחייבו לשלם סכומים גבוהים יותר ממה שהיה להן בפועל. גם הפנסיה התקציבית הפכה לעול כלכלי על המדינה, כי יותר ויותר אנשים יצאו לפנסיה, אבל מספר העובדים שמממנים את המערכת היה קטן מדי.


בשנות ה-90 הבינו שצריך לעשות שינוי. המדינה החליטה לסגור את קרנות הפנסיה הוותיקות ולא לקבל אליהן יותר חברים חדשים. במקום זה, הוקמו קרנות פנסיה חדשות עם חוקים שמטרתם לשמור על איזון כלכלי. בנוסף, התחילו לצמצם את הפנסיה התקציבית – עובדים חדשים כבר לא קיבלו הבטחה לפנסיה מהמדינה, אלא עברו למערכת של פנסיה צוברת.


החובה לחסוך לפנסיה – השינוי של 2008


אחד השינויים הכי משמעותיים קרה בשנת 2008, אז נכנס לתוקף חוק שחייב כל עובד במשק לחסוך לפנסיה. עד אז, הרבה עובדים – בעיקר במגזר הפרטי, בשכר נמוך או בעבודות זמניות – בכלל לא חסכו לפנסיה, מה שאומר שהם היו בסיכון גבוה לעוני בגיל הפרישה. הרפורמה הבטיחה שכל עובד יקבל פנסיה בעתיד, כשהמעסיק מחויב גם הוא להפריש כסף לקרן הפנסיה של העובד.


האתגרים של היום


למרות שהמערכת כיום יותר מסודרת מבעבר, עדיין יש לא מעט בעיות:

תוחלת החיים עולה – אנשים חיים יותר שנים אחרי הפרישה, וזה אומר שקרנות הפנסיה צריכות לממן אותם לאורך יותר זמן.

שיעור החיסכון נמוך – בהשוואה למדינות אחרות, ישראלים מפרישים פחות כסף לפנסיה, מה שעלול להוביל לכך שהפנסיות שלהם לא יהיו מספיק גבוהות בעתיד.

מצבם של העצמאים – עצמאים לא נהנים מהפרשות של מעסיק, ולכן רבים מהם חוסכים מעט מאוד לפנסיה, מה שעלול להוביל לבעיות כלכליות כשיגיעו לגיל הפרישה.

שוק העבודה משתנה – יותר אנשים עובדים בעבודות זמניות, מחליפים מקומות עבודה לעיתים קרובות או עובדים כפרילנסרים, מה שמקשה עליהם לצבור מספיק כסף לפנסיה.


סיכום


מערכת הפנסיה בישראל השתנתה לא מעט לאורך השנים – ממערכת שבה המדינה התחייבה לשלם קצבאות, למערכת שבה כל אזרח חייב לחסוך לעצמו. למרות שהמצב היום טוב בהרבה מבעבר, עדיין יש אתגרים משמעותיים, ואם המדינה לא תמשיך לשפר את המערכת, הרבה אנשים עלולים למצוא את עצמם עם פנסיה נמוכה מדי בעתיד. לכן, כל אחד מאיתנו צריך להבין איך הפנסיה שלו עובדת, ולוודא שהוא חוסך מספיק כדי להבטיח לעצמו חיים בכבוד אחרי הפרישה.

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

©2021 by Pensya Men. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page