top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תPensyaman man

חיסכון פנסיוני - חלק 2 (או: מושגי יסוד)






בפוסט הנוכחי ננסה לעשות קצת סדר במונחי יסוד בחיסכון הפנסיוני, לפני שנתחיל לצלול עמוק אל תוך ״הבוץ״ הטובעני:

עמית - לא במובן של חבר כמובן…. אלא כל מי שהצטרף למוצר פנסיוני ועדיין לא הגיע לפנסיה - בביטוח נהוג לקרוא לאדם כזה בשם ״מבוטח״. אפשר להבחין בין שני סוגים של עמיתים: עמית פעיל (עמית שמפריש או מפרישים עבורו כספים למוצר הפנסיוני) ועמית לא פעיל (עמית שלא מפריש או מפרישים עבורו כספים למוצר פנסיוני).

דמי ניהול - כספים אשר מועברים מהעמית למוצר הפנסיוני שבו הוא בחר. קיימים שני סוגים של דמי ניהול: דמי ניהול מהפקדה - אלה כספים שיוצאים מכל הפקדה שהעמית מפריש למוצר הפנסיוני, אשר מוגבלים ב- 4% בקופות גמל ובקופות ביטוח וב- 6% בקרנות פנסיה. הכספים האלה מחושבים בצורה חודשית בהתאם להפקדות. דמי ניהול מצבירה - אלה כספים שיוצאים מיתרת הכספים שקיימת במוצר הפנסיוני, אשר מוגבלים ב- 1.05% בקופות גמל ובקרנות ביטוח וב- 0.5% בקרנות פנסיה. שימו לב! למרות שדמי ניהול מצבירה מוצגים בצורה שנתית, הם מנוכים מדי חודש מהיתרה הקיימת.

אירוע מזכה - מדובר במקרה שמאפשר לעמית או לשאריו לקבל כספים מהמוצר הפנסיוני והוא יכול להיות אחד משלושה מצבים: יציאה לפנסיה, פטירת העמית או הכרה בעמית כנכה.

מקדם המרה - המקדם החשוב ביותר שאינו מוכר לעמיתים… מדובר במקדם שמחלק את היתרה הקיימת במוצר הפנסיוני והתוצאה היא הקצבה החודשית שהעמית יקבל. מקדם ההמרה מחושב כפונקציה של טבלאות תמותה שעליהם המוצר הפנסיוני נשען, גיל העמית בעת היציאה לפנסיה וריבית ההיוון. לדוגמה, אם עמית צבר 1,000,000 שקלים לפני היציאה לפנסיה ומקדם ההמרה שלו הוא 200, אזי הקצבה החודשית שלו תעמוד על 5,000 שקלים.

שארים - בני משפחתו של עמית שנפטר. השארים זכאים לקבל כספים שהצטברו ביתרת העמית, ככל שהפריש לביטוח שארים, וכפונקציה בגיל שלהם (ילדים) ובמצב המשפחתי (אלמן/אלמנה).

איזון אקטוארי - החל מתחילת שנות האלפיים, קרנות הפנסיה החדשות מחוייבות לקיים מדי שנה איזון אקטוארי, כך שלא ייכנסו לגירעון מבחינת ההתחייבויות שלהם כנגד נכסיהם. מצב זה יכול להיות אם טבלאות התמותה או הנכות עליהם קרנות הפנסיה נשענות לא התקיימו בפועל (שכן, לכל קרן פנסיה קיימת שונות מבחינת האוכלוסיה הכללית) ויש לה יותר או פחות נכים/נפטרים ממה שציפתה. אם סך הנכסים עולים על סך ההתחייבויות אזי היתרה מתווספת ליתרת הכספים של כל עמית. וכנ״ל במצב הפוך. לאיזון האקטוארי נוטים לקרוא גם ״הרוצח השקט״ של כספי הפנסיה, שכן עמיתים לא נוטים לקחת את זה בחשבון כאשר הם מצטרפים לקרן פנסיה.

הטבות מס - מוצרים פנסיוניים מזכים בהטבות מס מסוגים שונים: בהפקדה (לרוב מדובר בהפקדה מקסימלית של כ- 8,500 שקלים), בצבירה (על רווחי ההון) ובמשיכה.

תקנון - בביטוח נהוג כי ההסכם בין חברת ביטוח למבוטח נקרא חוזה ביטוח. מדובר בהסכם מחייב את שני הצדדים, שאינו ניתן לשינוי ללא הסכמת שניהם. בקופות קמל ובקרנות פנסיה, מסמך ההסכם נקרא תקנון, ובניגוד בביטוח, הוא יכול להשתנות מדי תקופה, לאחר אישור של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

2 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

留言


Post: Blog2_Post
bottom of page